Żur z kiełbasą

  • 1 - 1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku
  • 4 ziemniaki
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • kostka bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka vegety
  • łyżka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać 6 - 7 szklankami zimnej wody.
Dodać bulion, pokrojoną w kawałki kiełbasę i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać vegetę, roztarty z solą czosnek, listki, ziele i żurek przecedzony przez niezbyt gęste sito.
Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Śmietanę zahartować, mieszają z kilkoma łyżkami gorącego żuru, po czym dolać do zupy.
Zagotować.
Żurek można podawać z cząstkami jaj na twardo.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: