Staropolski makowiec

  • 15 dag masła
  • 3 dag drożdży
  • 450 ml mleka
  • 40 dag mąki
  • sól
  • 2 jajka
  • 8 - 10 dag cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 30 dag maku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • cynamon
  • biała polewa do ciast
Zrobić ciasto: stopić 10 dag masła, dodać drożdże, trochę cukru i 100 ml ciepłego mleka.
Wyrobić z mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Mak przepuścić przez maszynkę, wsypać do reszty ciepłego mleka z miodem i cukrem waniliowym.
Mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje, dodać bakalie i cynamon.
Ciasto zagnieść z jajkami i resztą cukru, odstawić na kolejne 30 minut.
Rozwałkować, posmarować masą, zwinąć struclę odstawić na 30 minut.
Posmarować resztą masła, piec godzinę w temperaturze 190oC.
Ozdobić polewą.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: