Sałatka jarzynowa

  • 30 dag makaronu muszelki (najlepiej w trzech kolorach)
  • 4 łyżki zielonych oliwek faszerowanych papryką
  • żółta papryka
  • czerwona i biała cebula
  • 6 pomidorów
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki kaparów
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dokładnie osączyć, wystudzić.
Warzywa oczyścić i umyć.
Cukinię pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty, osączyć na sicie.
Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w plastry.
Cebule obrać, pokroić na talarki.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w drobną kostkę.
W salaterce wymieszać cukinię, pomidory, oliwki, paprykę, cebulę, kapary natkę i makaron.
Ząbki czosnku obrać, wycisnąć przez praskę, wymieszać z sałatką.
Sok z cytryny utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu.
Dalej ucierać wlewając oliwę.
Sałatkę polać sosem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: