Sałatka jarzynowa
- 30 dag makaronu muszelki (najlepiej w trzech kolorach)
- 4 łyżki zielonych oliwek faszerowanych papryką
- żółta papryka
- czerwona i biała cebula
- 6 pomidorów
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kaparów
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dokładnie osączyć, wystudzić.
Warzywa oczyścić i umyć.
Cukinię pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty, osączyć na sicie.
Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w plastry.
Cebule obrać, pokroić na talarki.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w drobną kostkę.
W salaterce wymieszać cukinię, pomidory, oliwki, paprykę, cebulę, kapary natkę i makaron.
Ząbki czosnku obrać, wycisnąć przez praskę, wymieszać z sałatką.
Sok z cytryny utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu.
Dalej ucierać wlewając oliwę.
Sałatkę polać sosem.
Dokładnie osączyć, wystudzić.
Warzywa oczyścić i umyć.
Cukinię pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty, osączyć na sicie.
Paprykę pokroić w kostkę, oliwki w plastry.
Cebule obrać, pokroić na talarki.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w drobną kostkę.
W salaterce wymieszać cukinię, pomidory, oliwki, paprykę, cebulę, kapary natkę i makaron.
Ząbki czosnku obrać, wycisnąć przez praskę, wymieszać z sałatką.
Sok z cytryny utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu.
Dalej ucierać wlewając oliwę.
Sałatkę polać sosem.